“2024 altın için daha parlak geçecek”

, ,

Altın fiyatları, Fed’den gelen karışık mesajlar nedeniyle baskı altında. Altın yatırımcıları Merkez Bankası yetkililerinin vereceği mesajlara odaklanmış durumda. Uzmanlar, uzun vadede altının 5-6 bin dolarlara kadar çıkabileceğini, 2024 yılında ise 2 bin dolar seviyesinin aşılmasını bekliyor.

Ons altın fiyatları, Fed’den gelen sert mesajlarla baskı altında kalmaya devam ediyor. Altın geçtiğimiz haftayı kayıpla kapatmasının ardından, bu hafta dünyadan birçok ülkede Merkez Bankası yetkililerinin katılacağı ve küresel faizlerin gidişatı hakkında ipuçları sunabilecek Jackson Hole Sempozyumu öncesinde yatay seyrediyor.

Fed’in faiz artırmaya başlamasıyla uzun süredir zayıf seyreden ons altın faiz artırım döngüsünün bitmesini bekliyor.

Dün spot altın ons başına bin 890 dolar civarında işlem gördü. Gram altın ise bin 650 TL seviyesinden alıcı buldu. Ayrıca çeyrek altın 2 bin 711 liradan, Cumhuriyet altını 10 bin 944 liradan satıldı. Son dönemde ABD’de takip edilen verilerin karışık bir görünüm çizmesi, Fed’in faiz artırımlarına ne zaman ara verebileceğine yönelik oluşan belirsizliği destekliyor.

ABD’den gelecek makro verilerin yanı sıra 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Jackson Hole Sempozyumu’nda verilecek mesajların ons altın fiyatı üzerinde etkili olacağını söyleyen ACA Research & Consultancy Stratejisti Aylin Cevizci Akçan, “Fed’in Eylül ayında faiz artırımını pas geçmesi yönündeki beklentilerin piyasalarda güç kazanması ile ons altının kısa vadeli alım fırsatı yaratabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunmasını da göz önünde bulundurduğumuzda bin 885 dolar seviyesinin önemli bir destek alanı olabileceğini değerlendiriyorum. Fed’in yapması muhtemel faiz indirimlerine 2024 yılının ikinci ya da üçüncü çeyrek döneminde başlaması oldukça mümkün görünüyor. Bu durum ise 2023 yılı sonu ve 2024 yılının ilk çeyrek dönemi için ons altının daha parlak bir dönem geçireceğine işaret ediyor. Bu nedenle kısa vadeli görüşüme paralel olarak orta vadede ons altının önemli bir yatırım aracı olarak yerini koruyabileceğini bu nedenle düşüşlerin önemli bir fırsat oluşturabileceğini değerlendiriyorum. Bu noktada yukarıda 2 bin 80 dolar ve 2 bin 200 dolar seviyeleri kademeleri hedef fiyat noktaları olarak belirlenebilir.” dedi.