O 3 bankayı iflasa götüren şey ne?

,

2 hafta önce ABD, bankacılık sektöründe yaşanan iflaslar ile gündeme geldi. Yaşanan karmaşa Avrupa’ya da sıçradı. ABD’de 3 banka iflas ederken, bir banka ise bu durumdan kurtarıldı. İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse ise rakibine değerinin çok altında satıldı.

Bankacılık sektöründe 2 haftadır süregelen sorunlar, piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor. Uzmanlar, ABD’de yaşanan finansal kaosun küresel bankacılık sistemini de etkileyebileceğini düşünüyor.

Silvergate, kripto endüstrisinin çöküşü nedeniyle çöken ilk ABD bankası oldu. Fed’in yetkilendirmesiyle Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC), yönetimle iflası önlemeye çalışmıştı. Fakat Kaliforniya merkezli şirketin, Adalet Bakanlığı dolandırıcılık birimi FTX ile yapılan anlaşmalara yönelik cezai soruşturmalar ve düzenleyici incelemeleri nedeniyle banka toparlanamadı. Şirket yanlış bir şey yapmadığını iddia etti. Fakat banka ürkmüş müşterilerinin para çekme işlemlerini karşılamak için elindeki varlıkları zararına satmak zorunda kaldı. Bu da Silvergate’in sorunlarını derinleştirdi.

Silikon Vadisi Bankası ise yatırımcılar ve mevduat sahipleri arasında oldukça popüler bir bankaydı. ABD’nin en büyük 16’ncı bankası konumunda olan SVB, 8 Mart’ta 2,25 milyar dolarlık hisse satma planını ve yatırım portföyünde önemli kayıpları duyurdu. Şirketin özellikle tahvil zararı dikkat çekti. Fed’in faiz artırımı sonrası bankanın tahvillerinden ciddi zarar ettiği ortaya çıktı ve bankanın hisseleri yüzde 60 düştü. Bankanın iflası, 2008 küresel finans krizinden bu yana yaşanan en büyük banka iflaslarından biri oldu. FDIC yaptığı açıklamada, en uygun sonuca ulaşılması amacıyla Silikon Vadisi Bankası için ihale sürecini uzattığını duyurdu.

Silvergate ve SVB’nin iflasının ardından diken üstünde olan Signature Bank, 12 Mart’ta ABD’li düzenleyiciler tarafından, şirket liderliğine olan inançlarını kaybettikleri ve bankayı tasviye için kontrol altına aldıkları gerekçesiyle tüm müşterilerinin mevduat erişimine izin verdi. Signature Bank’ın mevduatları ve kredilerinin bir kısmı pazar günü geç saatlerde New York Community Bancorp’a ait Flagstar Bank’ı tarafından devralındı.

First Republic Bank, ABD’deki rakiplerinden üçünü batıran müşteri hücumunun kurbanı oldu. Krizin ardından bankadan büyük miktarda mevduat çıkışı gerçekleşti. Geçen hafta 11 ABD’li banka, First Republic Bank’ı 30 milyar dolarlık nakit akışıyla desteklemeye çalıştı. Fakat teknoloji zenginlerinin varlıklarına ev sahipliği yapan San Francisco merkezli şirketin kredi notu tüm zamanların en düşük seviyesine indi. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, First Republic’e yardım etmek için 11 bankanın 30 milyar dolarlık mevduat enjeksiyonunun bir kısmını veya tamamını sermaye akışına dönüştürecek yeni bir plan yaptı. Böylece batan diğer bankaların aksine First Republic kurtarılmış oldu.