Altının kaderinin çizileceği gün: Alınmalı mı, satılmalı mı?

, ,

Altındaki zirve yürüyüşünde katalizör görevi gören merkez bankalarının para politikalarına ait belirsizlikte yükseliş trendinin devam edip etmeyeceğine dair son sözü Fed söyleyecek. Altının kaderinin çizileceği süreçte uzmanlara soruldu: Altını olan ne zaman satmalı; almak isteyenler için bu seviyeler fırsat mı?

Altın fiyatlarında sert hareketlilikler yaşanırken; ABD merkezli Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflas açıklamasıyla başlayan bankacılık krizinden sonraki 11 günlük süreçte rekor denemelerinin gözlemlendiğini görülüyor.

Pazartesi günü gerçekleşen işlemlerde ons altının psikolojik seviye olan 2 bin doları aşarak, 2 bin 9 dolara kadar yükseldiğini ve böylece geçtiğimiz bir yılın zirvesine ulaştığını söyleyen Şenay Zeren, gram altının ise ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle tarihi rekor seviyesini yenilemiş olduğunu belirtti.

Dolar/TL’nin değerine ve ons altının fiyatına göre hesaplanan gram altının dün tüm zamanların en yüksek seviyesini bin 229 TL’ye taşıdığına gram altındaki bu yükselişin ons altının desteği sayesinde olduğuna dikkat çekti.

Şenay Zeren, bankacılık krizine ilişkin alınan önlemler sonrası risk iştahının yükselmesiyle  altın fiyatlarının zirveden gerilediğini söyledi. ‘Ons altın bugün en düşük bin 938 doları görürken, yüzde 0,16 yükselişle bin 943 dolarda hareket ediyor. Gram altın gün içerisinde bin 185 TL’ye gerilerken, şu sıralarda yüzde 0,14 değer kazancıyla bin 189 TL’ de alıcı buluyor.’ dedi.

Fed’in her zamankinden kritik mesajları

ABD Merkez Bankası (Fed), bugün faiz kararını açıklayacak. Para piyasalarındaki fiyatlamalara bakılacak olursa Fed’den 25 baz puanlık artım beklenirken aynı zamanda Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimine gitmesi de beklentiler içerisinde.

Eğer piyasalar güvercin bir Fed ile karşılaşırsa altın fiyatlarında yükseliş, şahin bir Fed ile karşılaşırsa altın fiyatlarında negatif bir seyir yaşanabilir. Doğal olarak bu durum gram altını da hareketlendirecektir. Fed başkanı Jerome Powell’in basın toplantısı ise merakla bekleniyor. Powell’in ileriye yönelik para politikasına ilişkin mesajları oldukça önemli olacak.

Bütün bu gelişmelere ve beklentilere dayanarak uzmanlara sorduk: Gram altında yükseliş devam edecek mi? Elinde altını olan satmalı mı? Altın almak isteyen bu seviyelerden alım yapmalı mı?

Gedik Yatırım’dan Eda Karadağ, ”Fed’in güvercin veya şahin tondaki açıklamaları sonrası başta ons altın olmak üzere dolar ve borsalarda oynaklık artabilir.” dedi.

GCM Yatırım’dan Kudret Ayyıldır, Fed için yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi beklentisinin ön planda olduğunu, eğer Fed bu düşünceyi destekleyici açıklamada bulunursa altında yükselişlerin kaldığı yerden devam edebileceğini söyledi.

İkon Menkul’den Onur Altın, Fed’in 25 baz puan faiz artırmasını beklediklerini söyleyerek bu seviyelerden altın almanın biraz riskli olduğunu düşündüklerini dile getirdi.