Mükemmel bir pırlanta yüzük nasıl seçilir?

, ,

Pırlanta yüzük; aşkın, bağlılığın ve zarafetin zamansız bir simgesi olarak görülüyor. Kendiniz veya sevdiğiniz biri için bir nişan yüzüğü, alyans veya pırlanta takı alıyor olun, doğru pırlantayı seçmek burada en önemli noktadır. 

Elmas kalitesi, ayar ve sertifikasyon gibi dikkate alınması gereken pek çok faktör göz önüne alınmalıdır.

Kalitenin 4C’si…

Bir pırlantanın genel kalitesini ve değerini belirleyen dört faktör vardır; kesim, renk, berraklık ve karat ağırlığı. Kesim, pırlantanın parlaklığını ve ışıltısını etkileyen oranlarını, simetrisini ve bitişini ifade eder. İyi kesilmiş bir pırlanta ışığı yansıtır ve en parlak ışıltıya sahip olur. Bir pırlantanın rengi ne kadar azsa değeri o kadar yüksektir. Amerika Gemolojik Enstitüsü (GIA), elmasları D’den (renksiz) Z’ye (sarı) kadar derecelendirir. Berraklık, bir pırlantanın iç ve dış kusurlarının veya kusurlarının varlığı veya yokluğu anlamına gelir. GIA, pırlantaları Kusursuz (10x büyütme altında hiçbir kalıntı veya kusur görülmez) ile Dahil (çıplak gözle görülebilen kalıntılar) arasında bir ölçekte derecelendirir. Karat ağırlığı, karat cinsinden ölçülen bir pırlantanın ağırlığını ifade eder. Elmas ne kadar büyükse, değeri o kadar yüksektir. Bir karat 0,2 grama eşittir.

Elmas alırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer seçenek de laboratuvarda yetiştirilen elmaslardır. Bu elmaslar, doğal elmaslarla aynı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahiptir ve genellikle daha ekonomiktir. 

Laboratuvar elmasları, doğal elmasların oluştuğu koşulları simüle eden bir laboratuvar ortamında oluşturulur. Laboratuvarda yetiştirilen elmaslar ayrıca etik ve çevreye duyarlı olma avantajına sahiptir. Çatışma elmas ticareti ile ilişkili değildirler ve bazı doğal elmaslardan daha etik kabul edilirler. Laboratuvarda yetiştirildikleri için, olumsuz çevresel ve sosyal etkileri olabilecek madencilik gerektirmezler.

Sertifikanın getirdiği güven…

Pırlanta sertifikası, pırlanta alırken göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. GIA, International Gemological Institute (IGI) veya American Gem Society (AGS) gibi saygın bir kuruluştan alınan bir sertifika, bir pırlantanın kalitesini ve orijinalliğini doğrular niteliktedir. Bir sertifika, pırlantanın 4C’sini ve değerini etkileyebilecek herhangi bir tanımlayıcı işareti veya özelliği detaylandıracaktır.

Bir pırlanta satın alırken, saygın bir kuruluştan bir sertifika ile geldiğinden emin olun. Ek olarak, kalitesini ve değerini doğrulamak için elması bağımsız bir değerleme uzmanı tarafından incelemeyi düşünün. Değerleme uzmanı ayrıca pırlantanın orijinalliğini onaylayabilir ve değerini etkileyebilecek herhangi bir işlemi veya geliştirmeyi belirleyebilir.