Fed, ‘güvercin’i uçurdu, altın tuttu!

, ,

Altın fiyatları, hafta başında bankacılık krizinin etkisi sebebiyle uç seviyelere çıkarken, şimdi de güvercin Fed’den yardım alıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), dün faiz kararını duyurdu ve şaşırtmayarak politika faizinde 25 baz puanlık yükselmeye gitti. Böylelikle faizi yüzde 4,75-5 aralığına çıkartmış oldu. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) karar metnindeki ifadeler ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları güvercin algılanırken, dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri düşüşe geçti. Altın fiyatları ise, tam tersi kolerasyon etkisiyle arttı.

Dolar endeksi Fed sonrasında yüzde birin seviyesine düşerken; ABD 10 yıllık tahvil faizi Fed öncesinde bulunmuş olduğu yüzde 3,55’ten yüzde 3,43’e kadar geriledi. ABD 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,16 düzeyinden yüzde 3,88’e kadar fırladı. Altın fiyatları da dün, bin 946 dolardan bin 979 dolara kadar sıçrayışa geçti.

Açıklamalarla sallantıya geçen sarı maden, Powell’ın bu yıl faiz azalması öngörmediklerini söylemesinin ardından bin 954 dolara kadar aşağı çekildi, sonrasında yeniden kıymet artışına geçti. Ons altın bugünkü işlemlerde en yüksek bin 983 doları, en düşük ise bin 964 dolarda seyretti.

Ons altın, ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık kriziyle güvenli alan etkisiyle bir yılın zirvesi olan 2 bin 9 dolara tırmanmıştı.

Altının ons fiyatında teknik açıdan, bin 950 dolar destek 2 bin 10 dolar direnç durumunda bulunuyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün politika faizini beklenti doğrultusunda 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 arasına artırmasına karşılık, karar metni ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ardından doların diğer para birimleri ve emtia karşısında değer kaybettiğini duyurdu.

Gram altında yükselişte

Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, doların bir süredir yatay seyretmesiyle birlikte ons altının artışına paralel hareketine devam ediyor. Altının gram fiyatı pazartesi günü bin 229 liraya kadar fırlayarak tüm zamanın tarihi doruğuna tırmandı. Gram altın dün Fed sonrasında bin 211 lirayı görürken, bugün ise bin 220 liraya kadar yükseliş yaşadı.

Goldman Sachs, altın fiyatlarının hedefi zirvede

ABD’li Goldman Sachs, hedef fiyatlarında yukarı yönünde revizyon gerçekleştirdi. Finansal riskler karşısında altının güvenli alan olarak kaldığını dile getiren Goldman Sachs, altın fiyat gayesini bin 950 dolar/ons’tan 2 bin 50 dolar/ons’a çıkardı. Emtia fiyatlarına ilişkin düşüncesini aşırı pozitif olarak koruyan Sachs, 12 aylık tahmini emtia kazancı oran tahminini ise yüzde 27,9 olarak bildirdi.

Dinamik Yatırım, ”Altın, bin 964 destek düzeyi üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor. Bu düzeyin üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarına devam etmesi halinde yükseliş yönlü işlemler sürebilir. Bu durumda ilk direnç seviyemiz bin 995 olacak. Olası, bin 964 düzeyi altındaki fiyat oluşumlarında ise bin 982 destek düzeyini seyretmekte olacağız.” ifadelerini kullandı.

Ziraat Yatırım: ”Bu seviye çok kritik”

Dünkü Fed toplantısının belirsizlik oluşturması öte yandan ABD Hazine Bakanı’nın mevduatlara yönelik açıklamaları kırılganlık oluşturmakta ifadesini kullandı. Bu da dün yüzde 1,55 artarak bin 970 seviyesinden kapatan değerli maden için katalizör olmayı sürdürebilir. Teknik olarak bin 989 seviyesinin kırılması sonucunda da 2 bin 20 tekrar hedef olabilir sözlerini kullandı. Öte yandan, olası düşüşlerde bin 961 ve bin 950 sıralı dayanaklar olarak seyredilebilir.