Türk Ticaret Bankası’nı İGE A.Ş. satın aldı

,

İhracatı Geliştirme A.Ş (İGE), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı Türkbank’ın yeni sahibi oldu. Bir yıl önce kurulan İGE AŞ.’nin yönetim kurulu başkanlığını ise Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay yapıyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında ihale yoluyla satışa çıkardığı Türk Ticaret Bankası’nın yüzde 98,5 hissesini, verdiği 455 milyon TL’lik en yüksek bedelle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Eximbank, 61 ihracatçı birliği ve 20 bankanın ortaklığında kurulan İGE A.Ş. aldı.

Bankanın satın alınmasıyla birlikte İGE’nin bir finans grubuna dönüşeceği ve ihracatın finansmanda yeni bir döneme geçileceği ifade edildi. Yapılan açıklamada, ‘’ “Teminat yetersizliği yaşayan firmalara sağladığı kefalet mekanizması ile ihracatı büyütmeyi hedefleyen İGE, ihracatçıyı desteklemek üzere ortağı olan bankalar üzerinden faaliyetlerini artırarak sürdürecektir.” denildi.

İGE A.Ş.’nin yaptığı açıklamaya göre, ihale sonucu gerekli resmi onayların alınmasının ardından kesinleşecek.

İhracatı Geliştirme AŞ’nin bir yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 8 bin ihracatçının 30 milyar TL’lik ihracat kredisine kefalet sağladığı belirtilen açıklamada, “İGE’nin bu katkısı kefaletler yoluyla aynı şekilde artarak devam edecek, Türk Ticaret Bankası’nın kuruluşu ile katlanarak büyüyecektir. Yeni dönemin ülkemize ve tüm ihracat ailesine hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde 2020-2023 yılları arasında direktör olarak görev yapan Fikret Çengel, o yıllarda ‘Keşke bir bankamız olsa’ sözüne defalarca şahit olduğunu ifade etti. Çengel, ‘’Yüz bini aşkın ihracatçının çatı kuruluşu olan TİM’in yıllık ihracat getirisi 250 milyar doları aştı. Ancak daha fazla ihracat yapmak isteyen ihracatçıların en önemli sorunu finansman sağlamak. Yeni yatırımların önünü açmak için para gerekiyor. Para da kredi demek. Eximbank bu noktada en önemli finansman kaynağı, ancak yetersiz kalıyor. Sadece son 5 yılda sadece bölgesel gerginlikler, pandemi, savaş ve son olarak deprem felaketi finansmana erişimi zorlaştırdı. Kefalet ve ipotek ve diğer şartlar ihracatçıların işini zorlaştırdı. Özel bankalar musluğu iyice kesti.’’ dedi.