Gözler artık kıymetli metallerde

, , ,

Fed kararları sonrası altın ve gümüşün önü açıldı. Fed piyasanın dengesini bozacak bir hamle yapmaktan kaçınarak faizleri beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı ve politikasına dair daha yumuşak tonda mesajlar vererek kıymetli metallerin yukarı yönlü hareket kabiliyetini artırmış oldu.

Fed’in faiz artırımlarında sona yaklaştığını vurgulamasıyla birlikte altın ve gümüş için yeni ve daha güçlü tahminler öne sürülmeye başlandı. Hafta başında ons altın Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 2 bin doları geçmişti. Merakla beklenen Fed açıklamasından sonra ise önemli bir destek seviyesi olan bin 964 doların üzerinde kalmayı başardı.

Uzmanlar bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yükseliş yönlü işlemlerin devam edeceğini belirti. Bu hususta ilk direnç seviyesi olarak bin 995 ve ardından 2 bin 32 dolar takip edilecek. Muhtemel, bin 964 seviyesi altındaki fiyat oluşumlarında ise bin 932 destek seviyesi olarak gösteriliyor. Fakat uzmanlara göre yeni yatırımcılar için gevşemeler fırsat olarak yorumlanıyor.

Yeniden masada olan tarihi zirve tahminleri

CMC, 2 bin 500-2 bin 600 dolar beklediğni belirtti. Finansal hizmetler şirketi CMC Markets’ten Tina Teng, ‘‘Fed’in faiz artırımlarında daha erken bir dönüş yapması, ABD Doları ve tahvil getirilerindeki potansiyel düşüş nedeniyle muhtemelen altın fiyatlarında başka bir artışa neden olacak.’’ dedi. Analist, altının ons başına 2 bin 500 ila 2 bin 600 dolar arasında işlem görmesini umuyor.

Refinitiv merkez bankalarının destekleyeceğini öngörüyor. Kuruluşun verilerine göre altın Ağustos 2020’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 bin 75 dolardı. Merkez bankalarından gelen talep, rüzgarı devam ettirebilir.

Wheaton 2 bin 500 dolar olacağını öngörüyor. 2 bin 500 dolar senaryosunu Wheaton Precious Metals’in CEO’su Randy Smallwood da destekliyor. Altın fiyatlarının 2 bin 500 doları göreceğini tahmin eden Smallwood, ‘‘Merkez bankasının sürekli altın alımı uzun vadeli fiyatlar için iyiye işaret. Önümüzdeki aylarda altında güçlü bir performans görmemizin çok makul olduğunu düşünüyorum.’’ şeklinde konuştu.

Goldman emtia için pozitif

Goldman Sachs beklentisini yükseltti. Finansal riskler için en iyi güvenli limanın altın olmaya devam ettiğine dikkat çeken finansal kuruluşu, altın için hedef fiyatını artırdı. Banka, altın için 12 aylık hedefini bin 950 dolar/ons seviyesinden 2 bin 50 dolar/onsa çıkardı. Ayrıca Goldman Sachs, emtia fiyatları için çok pozitif olmaya devam ettiğini belirterek S&P GSCI için 12 aylık getiri tahminini yüzde 27,9 olarak ileri sürdü.

Fitch’e göre 2 bin 75 dolar yakın

2023 yılı için altın fiyatı tahminini bin 850 dolar/ons seviyesinden bin 950 dolar/ons seviyesine çıkaran Fitch Solutions, ‘‘Finansal istikrarsızlığın artmasının altın fiyatını önümüzdeki aylarda 2 bin 75 dolar/ons seviyesine yönlendirmesinin büyük olasılık olduğuna inanıyoruz.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Gram tarafında 14 TL bile önemli

Fed kararından sonra ons gümüş 23 dolara yakın hareket ediyor. Gram gümüşün fiyatı içeride önemli bir bariyer olan yaklaşık 14 TL civarında. Endeavor Silver CEO’su Dan Dickson, ‘‘Gümüş için uzun vadede iyimserim. Gümüş piyasadaki en uçucu metallerden biridir. Hak ettiği ilgiyi görmüyordu. Ancak artık gümüş için zamanın yaklaştığını düşünüyorum.’’ ifadelerini kullandı.

Gümüş sıradaki ‘‘GameStop’’ olabilir

Faizlerdeki sert yükselişten dolayı ABD’de birkaç bankanın batarak potansiyel bir bankacılık krizi korkusu yaratması gri metale olan ilgiyi yükseltiyor. Yayınlanan bir analizde gümüşün 2021 yılında GameStop hisselerinin fırladığı yükseliş yaşama olasılığı öne sürülüyor. Yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı borsa değeri düşen GameStop, sosyal medya platformu Reddit’te bir araya gelen yatırımcı grubunun örgütlü şekilde hisse senedinde alıma geçmesiyle yaklaşık 17 dolardan 400 dolara çıkmıştı.