İsviçre ile Türkiye arasında ki altın ihracatı düştü!

, ,

İsviçre’nin Türkiye’ye yapılan altın ihracatında Şubat ayında düşüş görülürken, altın fiyatlarının azalışa geçmesiyle birlikte Çin ve Hindistan’a altın ihracatında yükselme yaşandı.

Dünyanın en büyük altın arıtma ve aktarma bölgesi İsviçre’nin gümrük verilerine göre altın ihracat hacmi, küresel piyasalarda ki durumuna ışık tutuyor. Türkiye’deki artan enflasyon ve Türk lirasının (TL) önem yitirmesi sebebiyle, İsviçre’nin Ocak ayında Türkiye’ye altın ihracatı tarihteki en yüksek seviyeye tırmanmıştı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan depremlerin ardından Türkiye altın ithalatı tarafına yönelik kısıtlama getirmek amaçlı altyapı düzenlemeleri yapmıştı. Şubat’ta Çin’e 3,2 milyar İsviçre frankı (3,5 milyar dolar) değerinde 58 ton altın ihraç eden İsviçre’nin Ocak ayında Çin’e altın ihracatı 26,1 tona ulaşmıştı. İsviçre Çin’e Şubat’ta Aralık’tan bu zamana kadar en yüksek ihracatını gerçekleştirdi.

İsviçre Hindistan’a Ocak ayında 3,2 ton altın ihraç yaparken Şubat ayında 25,6 ton altın ihraç etti. Bu oran, İsviçre’nin Eylül’den bu yana Hindistan’a en büyük ihracatı oldu.

Mart’ta küresel bankacılık paylarında oluşan sarsıntıların yatırımcıları korunaklı alan olarak gördükleri altına yönelmesi, altın fiyatlarını ons başına 2 bin doların üstüne çıkartmıştı.