Mücevher sektöründe muhteşem artış!

, ,

Mart ayı dış ticaret verilerine göre; 3,3 milyar dolarla en çok ihracat yapılan sektör otomotiv olurken, sektör bazında en yüksek artış ise mücevherden geldi. Yüzde 70 artış yaşayan mücevher sektörü geçen senenin Mart ayına göre 740 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Mart’ta 23,6 milyar dolarla Türkiye, cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoruna imza attı. 12 aylık dönemdeki ihracat ise 255,7 milyar dolar oldu. Bu dönemde Türkiye’nin ithalatı da 32 milyar dolara ulaştı ve aylık açık 8,6 milyar dolar olarak meydana geldi.

Sektör bazında en yüksek artış Mart ayında mücevherden geldi. Yüzde 70 artış yaşayan mücevher sektörü geçtiğimiz yılın Mart ayına ve bu seneki Şubat ayına kıyasla, Mart’ta 740 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında mücevher ihracatı, 489 milyon 249 bin 996 dolar olarak öne sürülmüştü.

Otomotiv ihracatta lider

Otomotiv, Mart ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yerini aldı. 2,9 milyar dolarla kimya ikinci, 2 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon üçüncü sırada yerini korudu.

Otomobil ise ihracatta aylık rekoru getirdi. Otomobil sektörü yükselişini 3’üncü aya da taşıyarak 3,3 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirmiş oldu. Şubat ayının ardından, deprem bölgesi de Mart ayında toparlanarak ihracatını yeniden 1 milyar dolar seviyesine yükseltti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katıldığı toplantı ile Mart ayı dış ticaret verileri açıklandı. Deprem bölgesinde insani sorunların çözümüne odaklanırken bir yandan da üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe sözlerine şöyle devam etti: ‘‘İhracatçımız bu büyük sınavı başarıyla geçti. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, Mart’ı 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artıdayız. Bu sonuçla aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık. Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekteki ihracatımız yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise, 255,7 milyar dolar oldu.’’

Otomobilin Mart ayında da zirveye çıktığına dikkat çeken Gültepe, ‘‘Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3,3 milyar dolarla yine otomotiv sektörümüz verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,9 milyar dolarla kimya, 2 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,4 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Mart ayında 38 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artışla 1,67 dolara yükseldi.’’ ifadelerini kullandı.

Hatay 230 milyon dolar ihracata yaklaştı

Sanayi ve ihracat, depremin en çok etkilediği bölgelerde yaralarını çabuk sardı. Yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen büyük bir dayanışma örneğinin sergilendiği bölgede, Şubat ayının kayıpları büyük ölçüde telafi edildi. Yıllık 20 milyar dolar ihracat yapan bölge, Şubat ayına göre yüzde 70’in üzerinde artış kaydetti. Gaziantep’te bu oran yüzde 85’e ulaştı.

Gaziantep bölgenin en çok ihracat yapan ili olarak, 914 milyon 140 dolar dış satım gerçekleştirdi. Şubat ayında bu rakam 515 milyon, Ocak’ta ise 800 milyon dolardı. Yaşanan kaybı telafi ederken Gaziantep, önceki ayların da üzerine çıkarak Türkiye’de en çok ihracat yapan altıncı il oldu. Hatay Ocak’ta 192 milyon dolar ihracat sağlayarak, depremin yaşandığı Şubat ayında 106 milyon dolar ihracat yaparken, Mart’ta 230 milyon dolara yaklaştı. Önceki aya göre Malatya kayıplarını telafi etti. Kahramanmaraş ve Adıyaman da ihracatını artırdı.