11 mücevherin koleksiyonda olmamasının nedeni ne?

, , ,

Ulusal koleksiyonda kraliyet ailesine verilen 80 milyon sterlin (1,9 milyar TL) değerindeki resmi mücevher hediyeleri yoktu. Buckingham Sarayı, Galler Prensesi Kate Middleton ve Kraliçe Camilla’nın kullandığı resmi devlet hediyelerinin neden kraliyet koleksiyonunda olmadığını açıklamayı reddetti.

İngiltere, Kral Charles’in 6 Mayıs’ta yapılacak olan taç törenini beklerken, kraliyet ailesine başka hükümdarlar tarafından hediye edilmiş 11 mücevherin ulusal koleksiyonda bulunmadığı ortaya çıkmış oldu. Kraliyet ailesine hediye edilen mücevherlerin ve diğer armağanların gelenek gereği ulusal koleksiyonda saklanması gerekiyor. Fakat, Buckingham Sarayı 80 milyon sterlin (1,9 milyar TL) değerindeki 11 mücevherin kraliyet koleksiyonunda olmamasının nedenini açıklamayarak tartışmaya neden oldu. Resmi hediye statüsünde olan söz konusu mücevherler, geçen yıl ölen İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile oğlu, Kral Charles’in eşi Camilla ve Veliaht Prens William’ın eşi Catherine tarafından kullanıldı.

Saray açıklama yapmadı

Kraliyet koleksiyonu İngiltere’de, ulus adına emanet edilen, kültürel açıdan önemli objelerin saklandığı bir yerdir. Guardian gazetesine göre, 11 mücevherin kendilerinde olmadığını koleksiyonu yöneten Royal Collection Trust açıkladı. Kayıp 11 parçanın nerede veya kimde olduğunu söylemeyi reddeden Buckingham Sarayı’ndan bir sözcü garip bir açıklama yaptı. Açıklamada kraliyet ailesinin mücevherleri kendi özel mülkleri olarak görmediklerini belirtirken, 1947-1979 yılları arasında merhum kraliçeye verilen hediyelerin gelecekte kraliyet koleksiyonuna eklenebileceğini söyledi.

Haydarabad Nizamı’ndan pırlanta kolye

Sözü edilen 11 parça arasındaki akumarin set mücevherin, dört broşun ve altı kolyenin nerede olduğu bilinmiyor.

Son Haydarabad Nizamı Mir Osman Ali Han tarafından 1947’de Kraliçe II. Elizabeth’e düğün hediyesi olarak verilen 40 milyon sterlinlik (968 milyon TL) zümrüt, pırlanta karışımı Cartier gerdanlık da kraliyet koleksiyonunda bulunmuyor.