Türkiye’nin İsviçre ile yaptığı altın ithalatında ciddi düşüş!

, ,

Türkiye’nin İsviçre ile yaptığı altın ithalatı Mart ayında da düşüş yaşadı. Mart’ta İsviçre tarafından gerçekleştirilen altın ithalatında yüzde 75 düşüş kaydedildi.

İsviçre Federal Gümrük İdaresi’nin verilerine göre Avrupa’nın önde gelen altın rafineri merkezlerinden İsviçre’nin altın ihracatı geçen ay Türkiye’ye satışların düşüş yaşamasıyla 148 tona geriledi. Bu rakam Şubat ayında 182 ton olarak belirlenmişti.

Yayımlanan verilere bakıldığında, Türkiye’ye altın ihracatı yüzde 75 azalarak 10,7 tona düşüş gerçekleştirirken bu düşmenin geri çekilmede en etkili unsur olduğu görüldü. Türkiye’deki yüksek enflasyon ve Türk lirasındaki kıymet kaybı sebebiyle, İsviçre’nin Ocak’ta Türkiye’ye altın ihracatı 58 tonu aşarak tarihin doruk seviyesine ulaşmıştı.

İsviçre’den Hindistan’a altın ihracatı yüzde 36 düşüş kaydederek 16,6 tona düşerken İngiltere’ye ihracat ise 3,4 tondan 1,6 tona geriledi. Hong Kong’a yapılan ihracat da yüzde 31 düşüş yaşayarak 17,5 tona indi.

Kurumun verilerine göre bazı ülkelere yapılan altın ihracatı ise yükselme kaydetti. Buna göre Çin’e gerçekleşen altın ihracatı yüzde 16 yükselerek 67,3 tona ulaşarak ABD’ye gerçekleşen ihracat ise 1,7 tondan 16,7 tona artış göstererek gözleri üzerine çevirdi.

İsviçre’nin altın ithalatı yüzde 35 yükselerek 243,7 tona çıkarken Rusya’dan altın ithalatı ise 10,1 ton olarak kayıtlara geçti.

Türkiye Mart ayında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ değişikliği sebebiyle ithal dahili işleme rejimi kapsamı içerisinde ithali gerçekleştirilen altın ve gümüşün gümrük idarelerine beyaz mecburiyeti getirilmişti.

Buna göre Türkiye’de yerleşik kişilerce 40 kilogramı geçmemek için standart işlenmemiş altın ithalatında gümrük idarelerine gerekli bilgilendirmenin yapılması mecburi kılınmıştı.