Borsanın durumu seçim öncesi ve sonrasında ne olacak?

, ,

Emeklilik Varlık Yönetimi Direktörü Fatih Bozkurt, Borsa İstanbul’un seçim öncesi ve sonrası olası senaryolara göre hareket yönünü tahmin etmeye çalıştı.

Bozkurt, özellikle önceki seçimlere göre yabancı yatırımcı oranının daha az olmasının yaratacağı farklılık üzerine dikkat çekti. Borsaya alternatif yatırım araçlarından altın ve altın sertifikalarına yönelik görüşlerini açıklayan Bozkurt, Darphane’nin çıkardığı altın sertifikalarının fiyatına yönelik uyarılarda bulundu.

Bozkurt, uluslararası piyasalarda fiyatı belirlenen ons altın fiyatı ve dolar/TL’nin durumuna göre fiyatı değişen gram altın fiyatı ile Darphane’nin çıkardığı altın sertifikaları arasında yüzde 14’lük bir fiyat farkı oluştuğunu söyledi.

Borsada Altın S1 kolaylıkla alınıp satılan ve alım satım arasında önemli bir marj olmayan altın sertifikalarının yılbaşından bu yana yüzde 27 yükseldiğini ifade eden Bozkurt, buna karşın gram altının yüzde 13 değer kazandığını ifade etti. Arada yüzde 14’lük fark olduğuna işaret eden Bozkurt, gram altın fiyatının ons altın ve dolar/TL tarafından belirlendiğini hatırlattı ve bu tutarın yüzde 5’lik diliminin dolar/TL’nin bankalardaki alım satım fiyatı arasındaki fiyat marjından, geri kalan yüzde 9’luk kısmın ise sertifikaya olan talepten kaynaklandığının altını çizdi. Bozkurt, finansal piyasalarda anomali oluşması durumunda şartlar normale döndüğünde bu durumun normale dönmesinin büyük bir ihtimal olduğunu açıkladı