Kur Korumalı Mevduat (KKM) 2 trilyon lirayı geçti

,

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında toplanan para 2 trilyon 117 milyar lirayı görerek yeni doruğuna ulaştı. KKM’deki bitmeyen yükseliş böylelikle 16’ncı haftasına giriş yapmış oldu.

BDDK 28 Nisan haftasına ilişkin bankacılık sonuçlarını duyurdu. Buna göre söz konusu hafta itibariyle KKM hesaplarının toplam olarak 2 trilyon 117 milyar 590 milyon liraya ulaşarak yeni doruğuna imza atmış oldu.

28 Nisan haftasında KKM hesaplarında 137 milyar 798 milyon liralık artış gösterdi. Son sonuçlarla birlikte KKM hesaplarında 16 hafta art arda artış sağlandı. Söz konusu 16 haftada hesaplarda 747 milyar 581 milyon liralık artış gösterdi.

KKM faizi ortalama olarak yüzde 20’nin üzerine çıktı

KKM’de 31 Mart’ta faiz üst sınırı kaldırıldı. Alınmış olan kararla birlikte KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olmayı sürdürürken, üst sınırı bankalar belirledi. Bu karar öncesinde yüzde 11,5 olan KKM faizi ortalama olarak yüzde 20’nin üzerine ulaşmış oldu.

Bu kararın da etkisi ile birlikte Nisan genelinde KKM’deki yükseliş 416 milyar 527 milyon lirayı gördü.

Kurumlar vergisinden istisna

Son olarak geçtiğimiz hafta alınmış olan Cumhurbaşkanı kararı itibariyle 31 Mart 2023 tarihli bilançolarında bulunan döviz varlıklarını yıl sonuna kadar kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarına yatırarak, en az 3 ay vadeli bu hesaplarda değerlendirmeye alan kurumların, buradan kazandıkları kazançlarının da kurumlar vergisinden istisna sağlanmasına fırsat verildi.

Söz konusu olan istisnalar için daha önce de çeşitli düzenlemeler uygulamaya geçirilmişti.

Bu kapsam içerisinde, yasal düzenlemeyle kurumların 30 Mart 2022 bilançolarında bulunan döviz varlıklarının kur korumalı hesaplarda değerlendirmesi durumunda istisnadan yararlanabilme fırsatı sunulmuştu.

Bu düzenlemenin devamında Cumhurbaşkanı kararları ile beraber 30 Haziran 2022, 30 Eylül 2022 ve 31 Aralık 2022 tarihli bilançolar içinde istisna haline getirilmişti.

31 Aralık 2023’e uzatılmıştı

Ayrıca, yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamı içerisinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih ise 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti.

Bu tarihe kadar olan süreçte her bir geçici vergi ve yıllık hesap dönemleri sonu itibariyle bilançolardaki dövizler için de kur korumalı hesaplara dair sağlanmış olan istisnadan yararlandırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilendirmeyi gerçekleştirmişti.