Dünya Altın Konseyi: ‘’Türkiye’nin altın talebi olağanüstü seviyelere ulaştı’’

, ,

Dünya Altın Konseyi, ilk çeyrekte Türkiye’nin külçe ve sikke formundaki altın yatırımının ilk kez 50 ton seviyesine ulaşarak rekora imza attığını duyurdu. Aynı dönemde küresel talep 302 ton olarak gerçekleşmiş oldu. Böylece Türkiye ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına sağladı.

Türkiye’de tasarruf sahiplerinin altın yatırımları tarihsel seviyeye ulaştı.

Dünya Altın Konseyi’nin verileri Türkiye’nin altın talebindeki rekor yükselişi göz önüne çıktı. Konseyin yılın ilk çeyreğine dair hazırlamış olduğu talep raporuna göre Türkiye’nin külçe ve sikke formunda altın yatırımı yılın ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeyi gördü.

Konseyin verilerine baktığımız zaman, Türkiye’de ilk çeyrekte altın talebi geçtiğimiz yılın aynı zamanına göre beşe katlanmış oldu. Bir önceki çeyreğe göre ise altın talebinde yüzde 32’lik artış kaydedildi. Toplam talep 3 milyar dolara ulaştı.

Konseyin araştırmalarına göre Türkiye’de tasarruf sahipleri enflasyonun sürmesi sebebiyle altında güvenli liman alımları gerçekleştirdi.

Altın talebinde küresel tabloya göre Türkiye’nin geldiği seviyede dikkatleri üzerine çevirdi.

Konseyin verilerine göre aynı zamanda küresel anlamda külçe ve sikke formundaki istek 302 ton olmuş oldu. Böylece Türkiye’nin ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına tek başına sağladığı izlendi.

Türkiye ile beraber Çin’in 66 tonluk, Hindistan’ın da 34 tonluk talebi dikkat çekti.

Merkez bankaları talebinde de Türkiye öne çıkıyor

Dünya Altın Konseyi’nin verileri merkez bankalarının altın talebi tarafında da Türkiye’nin öne çıkmış olduğu görüldü.

Verilere baktığımız zaman yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 228 tonla ilk çeyrek bazında rekor seviyeleri gördü. Bu çeyrekte en çok altın talebi olan merkez bankası Singapur Merkez Bankası oldu. Bankanın bu çeyrekteki talebi 69 tonu gördü. Singapur’u Çin Merkez Bankası izledi.

Singapur ve Çin’in arkasından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası takip etti. TCMB Ocak ve Şubat aylarında 45 tonluk alımın sonrasından, Kasım 2021’den bu zamana ilk kez Mart ayındaki satışını sağladı. Bu satışın etkisi ile Türkiye’nin altın alımları ilk çeyrekte 30 tona ulaştı.