G7 Zirvesi’nden Rusya’ya bir kısıtlama da altından!

, ,

Bu yıl Japonya’da gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde, Rusya için savaş alanında hayati öneme sahip teçhizat ihracı sınırlamasının dışında Rus ekonomisine darbe vuracak bir karar daha çıktı. Altının ardından G7 ülkeleri Rus elmas ticaretini de kısıtlama kararı aldı.

İlk bakışta elmas üretimi bulunmayan Türkiye’nin Rusya’ya uygulanacak elmas kısıtlamasından etkilenmeyeceği düşünülse de durum pek öyle değil. Kısıtlama Rus madencilik sektörünün tamamını etkileyeceğe benziyor. Rus madenlerinden sadece elmas değil altın da çıkarılıyor. Rusya’nın 6 altın rafinerisi birden şu an kısıtlanmış durumda.

İngiliz ve ABD’li yetkililere göre, G7 ülkelerinin Rusya’ya ekonomik baskıyı artırmak için Rus altınına kısıtlama getirilmesini bekleniyordu. İngiltere, Rus altın ihracatının 2021’de 15 milyar doları aştığını açıklamıştı. Aynı kaynaklar yasağın hızla yürürlüğe gireceğini ve rafine edilen altın için geçerli olacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, altın yasağının ‘Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu geliri reddetmesi için benzeri görülmemiş maliyetleri’ temsil ettiğini söylemişti.

Elmas ticaretinde dünyadaki ilk sıra Rusya’ya ait!

Rusya ve Türkiye arasında doğrudan elmas ve altın ticareti bulunmuyor. Türkiye’de elmas üretimi olmadığı gibi elmas işlemesi de yapılmıyor. Yani Türkiye Rusya’nın işlenmiş elmaslarının alıcısı durumunda.  G7 ülkelerinin Rus elmasına getirdiği kısıtlama kararı sonrası sürecin Türkiye’ye etkilerini değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, yakın zamanda Türkiye’de elmas fiyatlarında yükseleceğini vurguladı. Fakat bu yükselmenin sadece Türkiye değil, Rus elması alıcısı olan tüm ülkeleri etkileyeceğinin de altı çizildi.

Rusya’nın altında alternatifi Türkiye olarak biliniyor

Türkiye için asıl önemli kısıtlamanın Rus altın rafinerileri ile ilgili olacağını söyleyen Yakın, “Altın ile ilgili karar Türkiye için de önemli. Rusya’da LMBA onaylı 6 altın rafinerisi bulunmakta. Bu rafinerilerin ambargo nedeniyle kapanması, bölgedeki en ciddi alternatif olan Türkiye’deki rafineriler üzerindeki talebi artırıyor.” dedi.  

Yakın, altın ve elmas arzının azalması nedeni ile mücevher sektörünün maliyetlerinin de artacağını da dile getirdi. 6 Rus altın rafinerisinin kapalı olması demek de aynı zamanda Türk altın rafinerilerine daha fazla yük binmesi anlamına geliyor. İş yükünün artmasının yanı sıra bu arzın azalması nedeni ile Türkiye için de fırsat olduğu belirtiliyor.  

Zengin Rusların tercihi ise son zamanlarda uluslararası kısıtlamalardan daha az zarar almak için külçe altın yönünde oldu.