G7 Zirvesi’nde alınan kararlar Türkiye için ne ifade ediyor?

, , , ,

G7 zirvesinde Rusya’daki elmas madenlerinden çıkartılan elmaslar ve altın ürünlerine dönük ambargo kararı konusunda pek çok soru gelmektedir. Bu karar Türkiye için ne anlam ifade etmektedir?

Öncelikle Türkiye ile Rusya arasında doğrudan elmas ve altın ticareti bulunmamaktadır. Rusya dünyanın ham elmas talebinin yaklaşık yüzde 60’ını karşılamaktadır. Türkiye ham elmas kesimi ve işlemesi yapmadığı için Rusya’dan ürün almamaktadır. Türkiye işlenmiş ürün  almaktadır. Bu kararın öncesinde AB zaten bir ambargo kararı almıştı ancak başta Belçika olmak üzere ülkeler çok istekli olmamıştı. Bu kez daha kararlı bir durum var, bu da elmas fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.

Altın ile ilgili karar Türkiye için önemlidir. Rusya’da LMBA onaylı 6 altın rafinerisi bulunmaktadır. Bu rafinerilerin ambargo nedeniyle kapanması, bölgedeki en ciddi alternatif olan Türkiye’deki rafineriler üzerindeki talebi arttıracaktır. Doğal olarak altın ve elmas arzı azalacağı için mücevher sektörünün maliyetleri artacaktır.