Altın ve dolar biriktirenler dikkat!

, , ,

Uzman isimden altın ve dolar biriktirenler için uyarı gecikmedi. Bu yılın en çok kazandıracak yatırım tarihini duyurdu. Altın, dolar ve gümüş ile alakalı olarak bir uzmanın açıklamaları dikkatleri üzerine çevirdi: ‘’Bu yılın sürpriz koşucusu olabilir, yaz ortasında gümüş fiyatları altın fiyatlarını geride bırakabilir.’’

Uzmanlar, gümüş fiyatlarının altından ayrılarak kazanç sağlayabileceğini söyledi. Emtia uzmanları, gram altının fiyatının dolar/TL bağlantılı olduğunu ve yaz ortasında ‘kur stresi’ bulunabileceği üzerinde durdu.

Emtia piyasasında geride bırakmış olduğumuz hafta düşüş eğilimi sürüyor. ABD’deki borç limiti krizi, Fed’e ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleri, emtia piyasasında satış baskısına devam etti. Altının ons fiyatı yüzde 1,5 azalarak bin 947 dolara düştü. Gümüş yüzde 2,3, paladyum yüzde 5,6 ve platin yüzde 3,7 değer kaybı yaşadı. Bakır fiyatları da Asya’da yükselen resesyon endişeleri sebebiyle olumsuz etkilendi. Kurşun, alüminyum, nikel ve çinko da değer kaybetti.

Emtia uzmanı Haluk İzzet Mutlu, piyasaları bekleyen senaryolara ilişkin değerlendirme yaptı. Mutlu, altın için ‘2023’te kötü olmaz’ değerlendirmesinde bulunurken, yılın sürpriz emtiasının gümüş olabileceğini ifade etti. Gümüşün altından ayrılarak kazandırabilme olasılığını belirten Mutlu, güneş enerjisi yatırımlarının takip edilmesinin gerekliliğini ve hurda gümüş dönüşümünün önemini dile getirdi. Mutlu, altının önemli bir yatırım aracı olduğunu ve yatırımcıların belirli miktarlarda alım yaparak dolar karşısında sigorta olarak beklemeleri tavsiyesinde bulundu. Fakat 2024 için bir şey söylemenin zor olduğunu ve altının ne kadar iyi olacağını bilemediklerini ifade etti.