Doğa dostu mücevherler

, , , ,

Hem doğal kaynakları hem de insan kaynaklarını koruyarak çevre dostu bir şekilde üretilen mücevherlerle birlikte sürdürülebilirlik konusu bir kez daha gündeme geldi.

Sürdürülebilir mücevherlerin temelinde yatan en önemli unsurlardan biri toplumsal sorumluluktur. Yerel üretimi ve işçi haklarını destekleyen sürdürülebilir çözümler ile toplumun gelişmesine katkı sunmak mümkündür.

Geleceğe yatırım yapılmasını sağlayan sürdürülebilir mücevherler, nesilden nesile aktarılabilen değerli tasarımlar sunar. Çevre, toplum, işçi ve yerellik gibi pek çok çerçeveyi esas alan sürdürülebilir mücevherler sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunur.

Sürdürülebilir mücevherlerle çevre kirliliğini azaltmak, yerel toplulukları desteklemek, işçi haklarını korumak ve doğal kaynakların önemini vurgulamak mümkün oldu. Son zamanların trendi haline gelen sürdürülebilir mücevherler; geri dönüştürülmüş malzemelerden ya da sertifikalı sürdürülebilir kaynaklardan yararlanılarak üretilebiliyor. Sürdürülebilir mücevherlerin üretiminde madencilik faaliyetleri boyunca çevre kirliliği en aza indirilirken, doğal kaynaklar korunuyor ve zararlı atıklar azaltılmış oluyor.

Bu süreçte çevre dostu üretim teknikleri kullanılıyor ve atık yönetimi gerçekleştiriliyor. Böylece bir yandan zararlı emisyon ve atıklar minimize edilerek doğa korunurken bir yandan da sosyal sorumluluk yerine getirilmiş oluyor.

Bu sayede geleneksel mücevherlerin aksine yıllarca değerini ve anlamını koruyan çevre dostu mücevherler elde etmek mümkündür. Alıcılarına uzun vadede yatırım imkanı sunan sürdürülebilir mücevherler, çevre ve toplumun daha yaşanabilir hale gelmesine katkıda bulunan ürünlerdir.

Çeşitli materyal ve teknikler kullanılarak tasarlanan sürdürülebilir mücevher örnekleri şunlardır:

Ahşap, deri, deniz kabuğu veya bambu gibi organik ya da yenilenebilir malzemeler ile sürdürülebilir mücevherler tasarlanabilir.

İkinci el ya da vintage mücevheri yeniden tasarlayarak bambaşka mücevherlerin ortaya çıkarılması mümkündür. Bu örnekte yeni kaynaklar yerine mevcut ürünler kullanıldığından sürdürülebilir bir çözümdür. Aynı zamanda ikinci el veya vintage mücevherler, tarihi bir dokuyu ve anlamlı bir geçmişi de beraberinde getirir.

Laboratuvarda üretilen elmas veya taşlar doğal olanlar ile benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olabilir. Böylece doğal kaynakları kullanmadan sürdürülebilir mücevherler üretmek mümkündür.

Geri dönüştürülmüş gümüş ve altından üretilen sürdürülebilir mücevherler, çevre dostu takıların üretilmesini sağlar.