Dünyaca ünlü elmas kesicilerinden Sir Gabriel Tolkowsky öldü!

, , ,

Dünyanın en saygın elmas kesicilerinden biri olan Sir Gabriel Tolkowsky, 84 yaşında öldü.

1939’da Tel Aviv’de doğan Tolkowsky’nin elmas endüstrisinde yer almış bir aileden geldiği biliniyor. Ticareti, İsrail’de bir elmas parlatma fabrikası olan babası Jean’den öğrendi ve bu, onu dünyanın en ünlü elmaslarından bazılarını üreten bir kariyere hazırlayacak bir eğitimdi.

Tolkowsky’nin elmasları cilalamak için, elektrik olmadığı için cila çarkını bisikletle döndürmek zorunda kaldığı ifade edilirken, “İsrail’deki ilk elmas kesici insanların çoğu babamın öğrencileriydi. Ticaretimi ondan öğrendim ve böylesine nadir bir fırsata sahip olduğum için gurur duyuyorum.” dediği biliniyor.

1975’ten 1995’e kadar Gabriel Tolkowsky, De Beers’in artık feshedilmiş olan üretim birimi Diatrada’da çalıştı. De Beers’in 1991 yılında şirketin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle açtığı 273,85 karatlık Yüzüncü Yıl Elması’nı kesmesiyle ünlüydü.

Tolkowsky, 2000 röportajında ​​​​aylarca “Sadece inceledim” dediği, “Gün içinde baktım; gece baktım. Gündüzleri ona baktım ve geceleri bana baktı! Uyuyamadım çünkü cevaplar arıyordum.” ifadelerini kullandığı belirtildi.

De Beers taşı cilalayacağını açıkladıktan sonra, o ve karısı haber muhabirlerinden saklanmak zorunda kaldılar ve sonunda Cape Town’daki ücra bir otelin bodrum katında liste dışı bir odada kaldılar. Ardından, yüksek güvenlikli bir yeraltı tesisinde elması kesmek için üç yıl harcadı. Cilalı parça daha sonra Londra Kulesi’nde sergilendi. Ayrıca De Beers için 545,67 karatlık Altın Jübile Elmasını da kesti.

Antwerp’in işlenmemiş elmas borsası Antwerpsche Diamantkring’in Yönetim Kurulu Üyesi Marc-André Zucker, “Her zaman elmasların bir meta olmadığına, daha çok duyguları ifade etmenin benzersiz bir yolu olduğuna inandı. Coşkusu sonsuzdu, gerçekten elmaslarla ‘romantizm’ yapıyordu.” şeklinde konuştu.

De Beers’in bir sözcüsü, “Elmas harikasını diğer birkaç kişi gibi anlayan bir öncü ve usta bir zanaatkardı. Gabi, tarihin en güzel ve ünlü cilalı elmaslarından bazılarını yaratmak için sanat, uzmanlık ve tutkuyu birleştirdi. Onu çok özleyeceğiz ve tüm düşüncelerimiz Tolkowsky ailesiyle birlikte.” dedi.