Sıcak para için zorlu dört şart sıralandı

,

ABD’nin tanınan bankalarından Bank of America, Türkiye’ye sıcak para girişi için şartlarını belirtti. BofA stratejistlerinin dün yayımlamış olduğu notta, ‘’Cari dengede sürdürülebilir seviyede istikrar sağlayabilmek amacıyla iç talebin yeterli düzeyde zayıflatılması için politika faizi en az yüzde 40 olmalı.’’ ifadesi yer aldı.

ABD’nin tanınmış bankalarından Bank of America (BofA), TL’de uzun pozisyon almak veya 10 yıl vadeli yerel tahvil almak adına zorlu olan dört şartını bildirdi.

İlk şart olarak, Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinin yüzde 40 ve üzeri düzeyden aşağıya çekmek. Bu oran şuan yüzde 8,5 düzeyinde seyrediyor.

Resmi tüketici enflasyonunun Mayıs’ta yüzde 39,59 olduğunu düşündüğümüz zaman BofA, enflasyonun üzerinde faiz istediğini belirtti.

Dolar’ın 25’i geçmesi

Dolar/TL için ‘adil değer’ tahminini 24 olarak açıklayan BofA’nın ikinci şartı, dolar/TL’nin 25’i geçmesi oldu.

Bankanın üçüncü şartı, döviz piyasasında dolaylı olan müdahalelere bir son verilmesi ve şirketlerin dolar alımına getirilen kısıtlamaların kaldırılması olarak yer aldı.

Ekonomi yönetimi, son yıllarda döviz alımına yönelik önemli kısıtlamalar gerçekleşmiş, döviz fazlası olan şirketlerin ucuza kredi almasını sıkıntıya sokmuştu.

BofA’nın dördüncü şartı ise, dolar için küresel görünümün yukarı yönünde olmaması ile alakalı oldu.

Stratejistlerin notunda, ‘Beklentiler iyimser olmaya devam ederse ve ileri sürülen politikaların ortodoksi ile uyumlu olması beklenirse, uzun vadede hala gidilmesi gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz.’’ ifadeleri kullanıldı.