Eğitimler mücevher sektörünün devamlılığını sağlıyor

, , ,

Türkiye’nin Mücevher Teknolojileri Araştırmaları Merkezi JTR ve Mücevher İhracatçıları Birliği ile düzenlenen pırlanta eğitiminin ilk etabı tamamlandı.

Pırlanta eğitimini tamamlayan 700 kişi sertifikalarını almaya hak kazandılar. Diplomalar, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın’ın da katıldığı bir törenle sahiplerine verildi.

Diploma töreninde konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, göreve gelirken sektörün ihtiyaçlarını titizlikle belirlediklerini ve her birinin üzerinde çalışıp hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Bu noktada eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Yakın, ‘’Eğitim hemen olmuyor. Sabırla, titizlikle çalışmak lazım.’’ ifadelerini kullandı. Mesleki eğitimin yıllar süren bir süreç olduğunu söyleyen Yakın, sektörün geleceği için eğitimlerin önemli olduğunu belirtti.

Burak Yakın, ihracatı geliştirmek için dünyanın bir ucundan diğerine koşturduklarını dile getirdi. Yakın, mücevher ihracatçıları Birliği üye sayısını kısa sürede 936’dan yüzde 39 artışla 1306’ya yükselttiklerini aktardı.

Mücevher ihracatının deprem, sel, savaş dinlemeden geçen yıla göre yüzde 19,96 artış göstererek 2 milyar 717 milyon Dolara yükseldiğini vurgulayan Yakın, TİM verilerine göre ihracatın yıl sonu itibariyle 7,5 milyar doların üzerine çıkmasını hedeflediklerini; dolaylı olarak yurt dışına yapılan satışlarla beraber sektörün ekonomiye katkısının 20 milyar doların üzerine olacağını söyledi.

Burak Yakın konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Göreve gelirken vaad ettik. İnsan kaynağımızın niteliğini yükselteceğiz ve sektöre nitelikli insanları kazandıracağız dedik. Bugün geldiğimiz nokta henüz başlangıç. Artık yabancı dil bilen, pırlantayı en yetkin uzmanlardan öğrenen insanlarımız özellikle turistik bölgelerde iş başında…. Biz her ne kadar TİM verilerinde görünmese de turiste yapılan satışın da ihracat olduğunu düşünüyoruz. Hem de doğrudan ihracat, nakliyesi, konşimentosu şusu busu yok. Bu şekilde işimizi ve kalitemizi daha da büyüteceğiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.’’

VİDEO: 013
BAŞLIK: Eğitimler Mücevher Sektörünün Devamlılığını Sağlıyor
KONUŞMACI: Burak Yakın – Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı
ETKİNLİK: JTR Pırlanta Eğitimi
TARİH: 09 Haziran 2023
YER: Dış Ticaret Kompleksi