Burak Yakın’dan altın ithalatına kota uygulanmasına ilişkin açıklama

, , ,

Altın, gümüş, pırlanta gibi değerli metaller ve taşlar özellikle işlenmemiş emtianın değerli olduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın ithalatına getirilen kota hakkında açıklamalarda bulundu.

Burak Yakın, ‘’Mücevher sektörü işlemek istediği altın, gümüş gibi materyali resmi kanallardan ithal ederek ya da Dahilde İşleme Rejimi kapsamında getirerek kullanmaktadır. Dahilde işleme rejimi kapsamında zaten 40 kg limiti dahilinde şirketler işlem yapmaktadır ve gr başına 1-5 USD işçilik faturası kesmektedirler. Hurda altın ithal eden firmalarımız bunu işleyerek külçe altın ya da ürün olarak ihraç etmektedirler.’’ dedi.

‘’Daha yüksek katma değer ise altını ithal etmek ve mücevhere dönüştürmek ile mümkündür.’’ diyen Yakın,  Dahilde İşleme Rejimi’nin netice itibariyle başka firmalar için üretim yaptığını belirtti.

Yakın, ‘’Altın ithalatı farklıdır, cep telefonu, tekstil, elektronik ithalatı, tüketim ithalatıdır; altın ise tasarruf ithalatıdır. Neticede bir kısmı yastık altına gitse de ithal edilen şey altındır ve ülkenin altın tasarrufunun artmasıdır. İthal edilen otomobil, telefon, televizyon, giyecek, yiyecek gibi tüketim malzemeleri değer kaybederken altın piyasalardaki dalgalanmalara göre değer kazanır. Ülkemizdeki bireysel ya da kurumsal tasarruflardaki altın miktarının artması iyi bir durumdur. Ülkemizin ekonomik direncini yüksek tutar.’’ şeklinde konuştu.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın ithalatına kota uygulanmasının, kayıtdışı işlemlerin ve kaçakçılığın artmasına yol açacağının altını çizdi. Neticede altın talebine bağlı olarak altına erişim maliyetinin artmasına neden olacağını ifade eden Yakın, toplamda altına erişim maliyetinin artması ihracatçı firmaların maliyetlerini de arttıracağı için küresel pazarlardaki rekabet gücümüzü olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Burak Yakın, ‘’Altına kota uygulanması halinde, Türkiye’nin tüm sınırlarından kaçak altın girecektir. Bu da hem sektörümüze, hem ülkemize zarar verecektir.’’ ifadelerini kullandı.

Burak Yakın sözlerini şu şekilde tamamladı: ‘’Nasıl ki petrol ithalatımız cari açık üzerinde olumsuz etki yaptığı için petrol ithalatına ve dolayısıyla araçların akaryakıt tüketimine kota getirmek ekonomi üzerine olumsuz etki yaparsa, aynı şekilde altın ithalatına kota uygulanmasının ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan sektörümüzü olumsuz; bu karardan kazanç elde etmek isteyen kayıtdışı sektör için olumlu yansımaları olacaktır. İhracatımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde etkili önlemler alınması hususunda hükümetimizin her zamanda yanında olduk ve olacağız. Uygulamanın üretim yapan, ihracat yapan üyelerimizi nasıl etkileyeceğini takip ederek yetkili mercilerimizi bu konularda bilgilendirerek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.’’