Güvenli liman altın ve gümüş şaşırtmadı!

, , ,

İsrail ile Hamas güçleri arasında yoğunlaşan çatışmaların yayılma endişesi, güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarını 11 haftanın en yüksek seviyesine taşıdı.

Gazze’de bir hastanenin bombalanması sonrası Ortadoğu’daki çatışmaların tırmanacağına dair korkuların körüklemesi, güvenli liman niteliğindeki altın fiyatlarını 11 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Jeopolitik risk primi ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle stagflasyon risklerinin kombinasyonundan yararlanan altında yükselişin sürmesi bekleniyor.

Yıllık yükseliş yüzde 20’ye çıkmış oldu

Ons altın bu hafta kritik bir destek seviyesi olarak görülen 1.950 doları aştı. Kıymetli metal, haftalık bazda yüzde 5, aylık bazda yüzde 1,3 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 yükseldi. Fiyatlar, yılın en düşük seviyesinin ise neredeyse yüzde 7,5 üzerine çıktı.

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilim, altın fiyatları için baskın katalizör olmaya devam ediyor. Fiyatların 1.945 doların üzerinde kalması halinde yükselişin sürmesi bekleniyor. Altın uzun süreli bir çatışma korkusuyla jeopolitik risk primi, yüksek petrol fiyatları nedeniyle stagflasyon risklerinin bir kombinasyonundan yararlanıyor.

Gelecek 12 ayda fiyatlar artacak!

Uzmanlar genel olarak gelecek 12 ay içinde fiyatların artacağı kanısında. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) 2023 Küresel Kıymetli Madenler Konferansı sırasındaki görüşlere göre, jeopolitik belirsizlik önümüzdeki 12 ayda altın fiyatlarını destekleyecek.

2024’te Fed yerine jeopolitik faktörlere bakılacak

LBMA’nın anketine göre, altın fiyatlarının gelecek yılın bu zamanlarında ons başına 1.990,30 dolara yükseleceği öngörülüyor. Ortadoğu’da devam eden kaos, güvenli liman talebinin altın fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini gösterdi.

CRU’nun kıdemli değerli metal analisti Kirill Kirilenko, “Fed’in gelecek yıl beklemeye alınmasıyla ABD para politikası altın için önemli bir faktör olmayacak. Jeopolitik belirsizlik ise fiyatlar için önemli bir etken olacak.” ifadelerini kullandı.

Gümüş arkasına sağlam destek topladı!

İsrail-Hamas savaşında yatırımcının yöneldiği bir diğer varlık da gümüş oldu. Gümüş fiyatları ons başına 23 doların üzerine çıktı ve 5 Ekim’de gördüğü yedi ayın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 11’in üzerinde artış gösterdi.

LBMA konferansı sırasında yapılan gözlemler ve yorumlar gümüşe sağlam bir destek olduğunu gösteriyor. Standard Chartered değerli metal analisti Suki Cooper, “Gümüş dikkat etmemiz gereken bir metal” dedi. LMBA konferans anketi, katılımcıların gelecek yıl Miami, Florida’da yapılacak konferansa kadar gümüş fi yatlarının ons başına 26.80 dolar civarında işlem göreceğini gösteriyor. Analistler, yatırımcıların küresel yeşil enerji geçişine odaklanmasıyla güneş enerjisi sektöründeki gümüş sanayi talebinin değerli metale sağlam bir destek sağladığını söyledi.

Hecla Mining CEO’su Phillips Baker, “Gümüşün Fotovoltaik (PV) güneş panellerinde kullanılması gümüş fi yatlarını artıracak. Fotovoltaik güneş panellerine olan ihtiyaç önümüzdeki on yılda talebi besleyecek.” şeklinde konuştu.