Gümüş eskisi kadar rağbet görmüyor

, , , ,

Mücevher sektörünün bir bütün olduğu ve bu sektöre ömrünü adayan ustaların olduğunu biliyoruz. 12 bin yıllık mücevher sanatının bu ustalar sayesinde bugünlere geldiğini belirtmeliyiz. Bu ustalardan biri olan Nişan Muratoğlu, İstanbul Jewelry Show’da konuşma yaptı ve ödülünü Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın’dan aldı.

Dövme, Tasarım ve Kaynak Tesfiye Ustası Nişan Muratoğlu, şu anda bulunduğu dükkânın bir zamanlar ustasına ait olduğunu söyledi. Muratoğlu, 1963-1964 yılları arasında ustasından ayrılarak kendi dükkanını açtığını ifade etti. Çıraklık ve kalfalık döneminin çok zor geçtiğini vurgulayan Muratoğlu, ustasının da en az onun kadar titiz olduğunu belirtti.

Nişan Muratoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Ustam da ben de yaptığımız işe çok önem verirdik ve yaptığımız işler gayet düzgündü. Gümüşçülük şu anda eski rağbetini görmüyor. Gümüş çabuk kararan bir maden. Akıl isteyen bir maden. Tabii ki yeni nesil bu gümüşü parlatmakla uğraşmak istemiyor. Çünkü herkes işinde gücünde. Gümüşe vakit ayıracak zamanları yok. Eski insanlar gümüşleri kullanırdı. Fakat şu anda çok ender aileler gümüşlü eşyaları kullanabiliyor. Bugünkü yaptığımız eşyalar da hep süs eşyaları. 50 sene önce ben çocukken bu kullanılan bir madendi. Fakat bugün kullanılmaz bir maden oldu.’’

VİDEO: 052
BAŞLIK: Gümüş Eskisi Kadar Rağbet Görmüyor
KONUŞMACI: Nişan Muratoğlu – Dövme, Tasarım ve Kaynak Tesfiye Ustası
RÖPORTAJ: Yavuz Gayberi