Türkiye, Mısır’ı sektör sahibi yapıyor!

, , ,

Son günlerde Türk mücevher sektöründen gelen dikkat çekici açıklamalar konuşuluyor. Altına getirilen kotanın ardından geçen yıl yatırımlarını Dubai2ye taşımıştı Türk mücevher sektörü. Son 6 aydır sektör rotayı Mısır’a çevirdi. Altına getirilen kotadan sonra rekabette zorlandıklarını sıklıkla dile getiren Türk mücevher sektörünün durumunu Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın paylaştı.

Burak Yakın, altın kotasının hem sektöre hem de diğer etkilerine sık sık değiniyordu fakat son yaptığı açıklamayla birlikte Türkiye’de 7-8 şirketin yatırımlarını Mısır’a taşıdığına dikkat çekti. Burak Yakın, ülkemizdeki altın farklarından dolayı artık üreticinin son sıkıntıların ardından yatırımlarını Dubai’ye taşıdığını, şu anda ise Mısır’a gittiklerini dile getirdi. 7-8 üreticimizin Mısır’a gittiğini belirten Yakın, sektörde büyük bir sıkıntı içinde olduklarını vurguladı.

Burak Yakın, ‘’Ülkemizde altını farkla almaya başlayınca üreticiler alternatif ülkelere yöneldiler ve üretim yapmak üzere fabrika kurmaya başladılar. Bizim 6 bin tane üreticimiz var. Bunların hepsi ihracatçı değil ama özellikle alt ihracatçı dediğimiz üreticiler altına çok kolay ulaşabilmek istiyor. Herkes atına çok kolay ulaşmak istiyor. Üreticilerin büyük sıkıntılarından biri Dubai’ye gidiyorlar ki Dubai’de altın dünya piyasalarına göre gramda 300-400 dolar ekside çalışırken bu ülkede altın 3 bin – 4 bin dolarla çalıştığı sürece biz bütün know-how’ımızı kaybetmeye başladık.’’ şeklinde konuştu.

Burak Yakın, ‘’Kuyumcukent’te düne kadar kiralık dükkân yokken şimdi kiralık dükkanlar var. Boş dükkanlar oluşmaya başladı ve bu da sektörü çok büyük etkiliyor. Bu yüzden biz Ankara’daki yetkililerimizden şunu istiyoruz; biz sektör olarak bu ülkeye kilogram başına 4 bin-5 bin dolar para getiriyoruz. Bizim çalışanlarımızın arasında asgari ücretle çalışan yok. En düşük ücret 40 bin TL. Maliye Bakanımıza buradan ricamız altına getirilen bu kotanın kaldırılması. Çünkü bizim ihracatımız 17-18 milyar dolar gözükse de bunun üstünde seyrediyor. Nasıl üstünde? Komşu ülkelerimiz var. Sınır ülkelerimiz var. Komşularla ticaret var ki bunun çoğunu resmi gösteremiyoruz. Öteki taraftan bu ülkeye gelip yabancı kredi kartıyla alışveriş yapanlar var ki bu 3-4 milyar dolar civarında. Bu gidiyor hizmet ihracatına park ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

Burak Yakın, sektör olarak birinci sıradayken alternatif ülkelerin bizim bu sektörümüzü elimizden aldığını vurguladı. Yakın, sektörün elimizden bir yağ gibi kayıp gittiğini belirtti.

Ustalarımız da alternatif ülkelere gidiyor!

Yakın, Dubai’nin ve Mısır’ın altın gücü olduğundan dolayı buradaki iyi ustalarımızı yüksek maaşla oraya götürdüklerini ve bütün ticareti oradaki elemanlara öğrettiklerinin altını çizdi. Yakın, ‘’Çünkü orada bir elemanın aşağı yukarı maliyeti 280 bin dolar. Bizde ise bin 300-bin 400 dolar maliyeleri var. Artı olarak ülkemizde altın pahalı. Haliyle çok rahatlıkla burada yer alan büyük ustaları Dubai ve Mısır’a taşıyarak bizim işimizi elimizden alıyorlar.’’ dedi.