Yeni bir yatırım aracı: İsviçre saatleri


Yüksek enflasyonla mücadele eden yatırımcılar, pahalı saatlerde talebini artırdı. Yılın ilk yarısında İsviçre’nin saat ihracatı yüzde 12 artarak 12,3 milyar dolara ulaşmayı başardı. Türkiye’ye yapılan İsviçre saati ihracatı da yüzde 38,6 artarak 117,5 milyon dolara çıktı. Uzmanlar, tıpkı ev ve otomobil gibi İsviçre saatlerinin de yatırım aracı haline gelmesine dikkat çekti.

Yüksek fiyat etiketlerine sahip İsviçre saatlerine olan talep yoğunlaştı. İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu (FHS) verilerine göre, yılın ilk yarısında İsviçre’den gerçekleşen saat ihracatı yüzde 12 arttı. İhracatın yüzde 95’ini kol saatleri oluşturdu. Raporda en çok İsviçre saati alan 30 ülkenin sıralamasına da yer verildi. ABD, Çin ve Hong Kong en yüksek ihracatın yapıldığı ilk 3 ülke olarak sıralanırken, Türkiye’deki artış dikkatleri çekti.

Günümüzde lüks saat markalarının yarısından fazlası İsviçre’de üretiliyor. Patek Philippe, Rolex, Omega, Cartier, TAG Heuer, Swatch, Longines, Breguet, IWC, Chopard gibi birçok markada ‘İsviçre’ imzası bulunuyor. Bu markalarının bazı sınırlı sayıda üretilen özel modellerinin fiyatları yüz binlerce doların üzerinde fiyatla satılıyor. Saat ihracatı İsviçre ekonomisi açısından da önemli bir yer tutuyor.