İlk RDD cihazları Antalya’da teslim edildi

, ,

JTR tarafından geliştirilen ve saniyeler içinde yüzlerce, hatta binlerce pırlantanın doğal mı laboratuvar yapımı mı olduğu saptayabilen RDD (Reveal Diamond Detector) Pırlanta Analiz Makinesi Ekim fuarında görücüye çıkmış ve ilk siparişler alınmıştı. 5-9 Ocak 2023 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen uluslararası alım etkinliğinde ilk siparişler sahiplerine teslim edildi; yeni alınan siparişler de en geç Mart fuarına kadar teslim edilecek.

Türk bilim insanları ve yazılımcılar tarafından geliştirilen RDD Elmas analiz makinesi, mücevher yapımında kullanılan taşların doğal olup olmadığını saniyeler içinde belirliyor. Aynı anda yüzlerce hatta binlerce pırlantanın laboratuvar ürünü olup olmadığını belirleyen sistemin ilk siparişleri, Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilen olan Antalya uluslararası alım etkinliğinde sahiplerine teslim edildi, yeni siparişler alındı ve sırasına göre Mart fuarına kadar yüzlerce sipariş teslim edilmiş olacak.

Yıllarca süren AR-GE çalışmaları sonunda mücevher sektörü için önemli sistemler geliştiren bir ekibin başarılı çalışmasının sonu olan teknoloji sayesinde Türk mücevher sektörü ihracattaki katma değerini de arttıracak. Reveal ile ilgili bilgi veren JTR CEO’su Mehmet Can Özdemir, sistemi anlatırken saniyeler içinde binlerce taşın aynı anda analiz edilebildiğini ve öncelikle doğal ve laboratuvar pırlantası ayrımının yapıldığını belirtti. Pırlantada doğru beyanın öneminin altını çizen Özdemir; “Reveal sayesinde Türkiye Mücevher Endüstrisinin önemli bir problemi çözüldü; Türkiye mücevher ihracatında güvenle ön plana çıkarak, yurt dışı mücevher satışlarını ciddi oranda artıracak.” dedi.

Sistemin aynı anda yüzlerce ve hatta binlerce taşı analiz edebildiğini vurgulayan Özdemir, bu sayede özellikle ihracatçılar için hızlı ve ekonomik bir çözüm üretildiğini; Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerinin daha verimli çalışabileceklerini anlattı. JTR’nin, Uluslararası Elmas Konseyi (IDC) denetimlerini kayıtsız şartsız kabul eden tek laboratuvar olduğunu vurgulayan Özdemir sözlerine şöyle devam etti: “IDC, laboratuvarlar talep ettiği sürece denetim yapabiliyor. JTR olarak bir IDC’ye herhangi bir ürünle ilgili herhangi bir zamanda ya da şekilde denetim yapabileceği yetkisini tanıdık. Dünyada bunu kabul eden ikinci laboratuvarız. IDC denetimini kabul etmekle, uluslararası standartlara uyumu sağlıyor ve bu standartlardan denetlenmeyi kabul ediyoruz; çünkü raporlarımıza güveniyoruz. Bu sayede Türk mücevher firmalarının ihracatta kullanacakları raporlar IDC standartlarında olacak bu durum pırlantalı mücevher ihracatının kolaylaşmasını sağlayacak. Türkiye, birkaç ay içinde uluslararası taleplere de karşılık vereceğiz. Türkiye’deki firmaların 18 bin USD gibi rakamlara ithal ettiği bir ürünü 6 bin USD’ye düşürdük. Şimdi önce Türkiye’deki talebi karşılayacağız ve olanaklar çerçevesinde de yurtdışı ihracat yapacağız.”