Altındaki artışı destekleyecek üç faktör

, ,

Sarı maden 2 bin 30 dolara dayanarak bir yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Uzmanlara göre, altındaki artışı destekleyecek 3 faktör olan resesyon endişesi, zayıf dolar ve Merkez Bankası alımlarının devreye girmesiyle fiyatlarda rekora çok az kaldı. Ayrıca 2 yıla yayılacak olan bir ralli beklentisi var.

Altında uzmanların bir zamandır beklenen artış hareketi 3 faktörün de devreye girmesiyle beraber hız kazandı. ABD’de ekonominin durgunluğuna yönelik sinyaller ve Merkez Bankaları’nın güçlü bir şekilde değerli madene doğru yönelmesi altının yükselişine sebep oluyor.

Bu hafta değerli madenin fiyatı 2 bin 32 dolar/ons düzeyine kadar tırmanarak son bir yılın en yüksek düzeyini gördü. ABD’de çalışma piyasasından gelen verilerin etkisiyle ABD dolarındaki azalma, piyasanın Fed faizinin zirveye yakın olduğunu ve faiz düşüşlerinin geleceğine dair yatırımcının daha sağlam bakmasına sebep oldu. Bu da fiyatları, Ukrayna savaşının başlarında 2 bin doların üstünde kısa bir ralliden bu zamana en iyi düzeye ulaşmasını sağladı.

2 bin 69 dolar direnci önemli

Kısa vadeli hareketlere baktığımızda, yukarı yönde 2 bin 30 düzeyi direnç noktası olarak izlenecek. Buranın üstünde ise 2 bin 69 dolar önemli bir direnç noktası olarak belirlendi.

Aşağı yönlü hareketlerde 2 bin düzeyi direnç noktası olarak izlenebilir. Burada ise izlenecek düzeyler bin 995, bin 964 ve bin 932 dolar olarak belirtildi.

Uzmanların genel kanısı altında yükselişi destekleyecek 3 faktör olan resesyon endişesi, zayıf dolar ve Merkez Bankası alımlarının devreye girmiş olması fiyatlarda rekorun görülmesi ve sonrasında 2 seneye yayılması beklenen bir rallinin sinyallerini gösteriyor.

BofA: ‘’İlk hedefimiz 2 bin 100 sonra 2 bin 500 dolar’’

BofA’ya göre ons altında rekor seviyelerin izlenmesi yalnızca zaman meselesi olarak belirtiliyor. Bank of Amerika uzmanlarına göre ons altında fiyatın 2 bin 78 dolar olan rekoru geçmesine çok az kaldı. BofA uzmanlarının ons altın için ilk hedefleri 2 bin 100 dolar ve bu düzeyin ise ikinci çeyrek içinde görüleceği düşünülüyor.

Bu hafta paylaşmış olduğu raporda banka, enflasyonun ısrarla artış göstermesi ve ekonomik korkuların iş gücü piyasasında güçsüz bir şekilde devam ettiği bir ortamda altının temel görünümünün güçlü olduğuna yönelik dikkat çekerek, teknik göstergelerin de altın için yukarı yönlü bir görsel ortaya çıkardığının altını çizdi. Altın ve gümüşteki artış hareketlerinin kıymetli madenler piyasasına cesaret verdiğini söyleyen Teknik Analist Paul Ciana’ya göre, altın fiyatının 2 bin 78 doları kırıp, 2 sene sürecek ve 2 bin 500 dolar/ons düzeyine kadar süreceği bir boğa piyasasının belirtisi olabileceğini dile getirdi. Teknik göstergelere göre altın için 2 bin 78’in ardından dirençler 2 bin 118 ve 2 bin 195 dolar olarak seyredecek.

UBS: ‘’Sarı madende hedef yüzde 10 artışa geçti’’

İsviçre merkezli banka doların gücünü kaybedeceği tahminlerine dayanarak altında hedef fiyatını artırdı. Mart 2024 için daha önce 2 bin 200 dolar olan hedefini 2 bin 400 dolar düzeyine çıkardı. Bu da hedefte yüzde 10’luk yükseliş olduğu anlamına geliyor. Banka kısa ve orta vadede yatırım tavsiyesi olarak başta Avustralya doları olmak ile beraber G10 yani gelişmiş 10 ülkenin para birimleri ve altını tercih edebileceklerini dile getirdi. Çin’in toparlanmasına fayda sağlaması düşünülen Avustralya dolarını en çok tercih ettiği para birimi olarak gördüğünü belirten banka, Japon yeni ve İsviçre frangı içinde aynı düşünce de olduğunu söyledi. UBS, yatırımcıların portföylerine altını eklemelerinin de mümkün olduğunu belirtti.

Citigroup: ‘’Kısa vadede 2 bin 300 dolar yükseliş bekliyoruz’’

Fiyatların yılbaşından bu yana ortalama bin 895 dolarlık güçlü bir zemine konumlandığını dile getiren Citigroup, kısa vadede fiyatlarda hızlı bir artış beklentisinde olduklarını belirtti. Amerikan Finans Kuruluşu ise bu konuda, ‘’Doların gücü azaldı ve petrol zirveden geri çekilirken enflasyon baskısı hafifçe düştü.’’ ifadelerine yer verdi ve kısa vadede 2 bin 300 doların test edilebileceğini öngördüklerini dile getirdi.