Dolar sahipleri beklenmedik bir gerçekle karşı karşıya!

,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dolar kurundaki ani artışların önüne geçmek amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, 3 ayın peşinden yeniden erimeye başladı.

KKM’nin sonu yaklaşıyor mu?

Türkiye’de son yıllarda döviz kurundaki ani dalgalanmaların önüne geçmek için 2021 yılında uygulamaya sokulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, kısa vadede beklenen etkiyi sağlayamadı ve hatta ekonomiyi daha zor bir duruma soktu.

Seçim sonrası tasfiye hızlandı

28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle KKM’nin tasfiye süreci başlatıldı. İlk aylarda sorunsuz şekilde ilerleyen tasfiye adımları son 3 ayda adeta durdu ve KKM’den çıkışlar durağanlaştı.

Son hafta hız kazandı

Ağustos ayında 139 milyar dolar ile zirveye ulaşan KKM, ilk kez 16 Mayıs 2024’te yarı oranının altına düştü. 2 Şubat’tan beri haftalık düşüş hızı duran KKM, ekonomi yönetiminde tedirginliğe yol açarken, dolar/TL kurundaki durgunluk yatırımcıları KKM’den çıkmaya teşvik etti.

Merkez Bankası rezervleri artıyor

Bakan Şimşek, Merkez Bankası’nın rezerv biriktirmeye devam edeceğini ve 2024 sonuna kadar KKM’de kalan 69 milyar doların da sıfırlanacağını açıkladı. Bu doğrultuda atılan adımlar son haftalarda umut verici olmaya başladı.

Net döviz pozisyonu artıyor

31 Mart seçimlerine -74 milyar dolara kadar gerileyen net döviz pozisyonu, haftalık döviz alımlarıyla -27 milyar dolara yükseldi. TCMB, Haziran ayı içinde net döviz pozisyonunu artıya geçirmeyi hedeflerken, ekonomi yönetimi biriken rezervlerle birlikte yaz aylarında KKM’yi tamamen eritmek için yeni kararlar almayı planlıyor.

Dolar kuru ne olacak?

KKM’den çıkışların hızlanması ve Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme adımları dolar kuru üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu oldu. Bu sorunun cevabı ise henüz netleşmedi. Uzmanlar, KKM’nin tasfiyesinin ve döviz rezervlerinin artmasının dolar kurunu aşağı çekebileceğini öngörse de, yatırımcıların döviz piyasasında nasıl davranacağı ve küresel piyasalardaki gelişmeler bu konuda belirleyici olacak.