Her kuyumcunun muhakkak kullandığı 10 alet

, ,

Kuyumcular; takı, mücevherat ve benzeri değerli ürünlerin satışından üretiminden ve onarımından sorumlu kişiler olmasının yanı sıra özenle çalışan sanatçılardır.

Altın, metal, elmas ve gümüş gibi değerli taşlar ile çalışan kuyumcuların; bu mücevher ve takıları üretmek için çeşitli teknikler kullandığı biliniyor. Lehimleme, kesme, dövme, döküm ve cilalama en sık kullanılan teknikler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kuyumcuların müşterilerine özel farklı talepleri yerine getirmesi gerekebiliyor.

Kuyumcular nasıl çalışır?

Yüzük, bilezik, küpe, kolye ve benzeri diğer tüm aksesuarların üretiminden satışına ve onarımından pazarlamasına kadar pek çok görevi yerine getiren kuyumcular müşterileriyle birebir ilişki kurar. Bu doğrultuda müşteri tarafından gelen hasarlı takı ve mücevherlerin tamir edilerek onarılması gerekir. Kırık, eksik ya da bozuk ürünler onarılır, yeniden şekillendirilir veya cilalanıp tekrar kullanıma hazır hale getirilir.

Kuyumcu aletleri nelerdir?

Kuyumcuların hem müşterilerinin beğenisini kazanmak hem de değerli taşlardan en iyi şekilde yararlanabilmesi için bazı aletlere ihtiyacı vardır. Böylece yaratıcılığın ve yeteneğin ortaya çıkarılması mümkündür.

İşte değerli taş ve mücevherleri onarırken veya takı üretimi yaparken kuyumcuların kullandığı aletler şunlardır:

1.Tornavida: Sökme, gevşetme ya da sıkma gibi işlemler için tornavida tercih edebilir ve daha dayanıklı takılar üretebilirsiniz.

2. Pense: Parçaları tutmak, tasarlamak ve işlemek için en çok ihtiyaç duyabileceğiniz aletlerden biri pensedir. İhtiyacınıza göre düz, yuvarlak, eğik ya da yarım yuvarlak uçlu vidaları tercih edebilirsiniz.

3. Törpü: Metal parçaları şekillendirmek, kesmek ve hizaya getirmek için törpü kullanabilirsiniz. Böylece farklı boyutlardaki ürünleri törpüleyerek eşit boyutta ve pürüzsüz bir hale getirmek mümkündür.

4. Yüzük ölçer: Kuyumculukta en önemli unsurlardan biri müşteri memnuniyetidir. Dolayısıyla kuyumcuya her gün farklı müşteriler geldiğinden parmak ölçümü yapmak gerekir. Yüzük ölçer ile farklı müşterilerin parmak ölçülerini kolayca alabilir ve kişiye özel üretim veya tasarımlar gerçekleştirebilirsiniz.

5. Çekiç: Çekiç ile parçaların boyutu üzerinde değişiklikler yapmak ve takıları ihtiyaca göre şekillendirmek mümkündür.

6. Lehim malzemeleri: Parçaları birleştirmek, özgün tasarımlar yapmak ve takıların dayanıklılığını arttırmak için lehim malzemeleri kullanılır. En sık kullanılan kuyumcu aletleri arasında yer alan lehim malzemeleri; lehim, lehim tabancası ve lehim pastasıdır.

7. Mikroskop: Kuyumcular eşsiz tasarımlar ortaya çıkarmak için değerli taş ve mücevherler üzerinde ince işçiliğe sahip takıları üretebilir ya da satışa çıkarabilir. kuyumcu olarak üretimden satışa kadar bir takının değerinin biçilmesi ve niteliklerinin incelenebilmesi için mikroskoba ihtiyacınız vardır.

8. Taş kesme aletleri: Kuyumcular; bazı zamanlarda işlenmesi ve şekillendirilmesi zor taşlar ile çalışabilir. Sert yapıdaki bu taşlar için kesme aletleri tercih edebilir ve dilediğiniz tasarımı ortaya çıkarabilirsiniz.

9. Test taşı: Mücevherlerin gerçek olup olmadığına emin olmak için test taşı kullanabilir ve gerekli kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz.

10. Ölçüm aletleri: Takılardaki ürünleri hassas bir biçimde ölçmek ve dengeyi sağlamak için ölçüm aletleri kullanabilirsiniz.