Mücevher ihracatı yüzde 30 değer kazandı

, , ,

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, yılın ilk 4 aylık döneminde hem rakamsal olarak hem de kilogram (kg) değeri olarak mücevher ihracatının umut verdiğini açıkladı. İhracatı en çok arttıran sektörler arasında 4’üncü sırada yer alan mücevher sektörü, kg başına ihracatın değerini de rekor artışla 541 Dolar’dan 704 Dolar’a yükseltti.

Mücevher İhracatçıları Birliği, yılın ilk 4 aylık döneminde ihracatını hem arttıran hem de değerlendiren sektörlerin başında geliyor. TİM verilerine göre, mücevher ihracatı 2022 Ocak Nisan döneminde 1 milyar 812 milyon USD’den yüzde 19’luk artışla 344 milyon USD yükselerek 2 milyar 156 milyon USD olarak gerçekleşti.

15 Mayıs 2023 tarihi itibariyle verilen incelendiğinde, 2022 aynı döneminde 3 milyon 514 bin 910 kg ihracat karşılığında 1 milyar 902 milyon USD ihracat geliri elde edildi. 2023 yılı aynı döneminde ise 3 milyon 327 bin 292 kg ihracat karşılığında 2 milyar 342 milyon USD ihracat geliri elde edildi. İki dönem karşılaştırmasına göre mücevher ihracatının kg değerinin yüzde 30,06 artışla 541,31 USD’den 704,06 USD’ye yükseldi.

Burak Yakın, mücevher ihracatındaki değişkenlere dikkat çekerek, altının, gümüşün değerinin, ihraç edilen ürünlerdeki katma değerin, markalaşmanın ve küresel talebin durumuna göre ihracat değerinin değişim gösterdiğini dile getirdi.

Mücevher İhracatçıları Birliği olarak özellikle alım heyetlerine büyük önem verdiklerini anlatan Yakın, göreve geldiklerinden bu yana küresel ekonomideki olumlu olumsuz tüm değişimleri titizlikle takip ettiklerini ve gelişmelere göre hızla aksiyon aldıklarını anlattı ve şunları söyledi:

“Bizim bir programımız var, ihracatçı sayısını arttıracağız dedik, yüzde 35 civarında daha fazla firma ihracat yapıyor artık. 1 yılda ihracatçı sayımızı arttırdık. Alım heyetleri düzenledik ve gerek İstanbul fuarımıza gerekse Antalya’daki alım heyeti etkinliklerimize önemli bir katılım sağladık. Uzun bir aradan sonra düzenlenen Hong Kong fuarındaki en büyük milli katılımı gerçekleştirdik. Şimdi Las Vegas var ardından Hong Kong derken sonbahara kadar fuar trafiğimiz yavaşlayacak. Ama bize yavaşlamak yok.”

Bu süreçte sektörün dinamik şekilde çalışmaya devam edeceğini ve uzak pazarlara ilişkin çalışmaların yapılacağını belirten Yakın, Eylül ayı itibariyle fuarların yeniden başlayacağını anlattı. Mücevher sektörünün küresel rekabette daha etkili olmak için katma değeri daha da yükseltmesi gerektiğini dile getiren Yakın, ihracat kg değerinin artışını şu sözlerle değerlendirdi:

“Genel olarak ihracatta artış trendimizi sürdürüyoruz. İlk 4 aylık dönemde en çok artış gösteren sektörlerin başında geliyoruz. Dönemsek olarak yüzde 19’un üzerinde bir artış gerçekleştirdik. Beri yandan da ihracatımızın kg değeri yüzde 31 oranında arttı. Bunda elbette pek çok değişten etkili. Altın fiyatları bu değişimi doğrudan etkiler. İhraç ettiğiniz ürünün niteliği önemlidir. Netice de sadece pırlanta, altın, yakut ihraç etmiyoruz; nu ürün yelpazesi içinde yüksek katma değerli ürün oranı arttıkça birim ihracat kg değerimiz artar, azaldıkça azalır. Daha az satıp daha çok kazanmanın yolu katma değerden geçiyor.”

Her firmanın yaptığı ihracatın ürün bazında değerlendirerek kendisini geliştirdiğini belirten Yakın, Mücevher İhracatçıları Birliği olarak her anlamda destek olmaya devam ettiklerini ve yıl sonu itibariyle ihracatı TİM verilerine göre 7 milyar doların üzerine çıkartacaklarını; mikro ihracat, diğer ihracat ve TÜİK verilerine göre ise 12 milyar doların üzerinden bir rakamı hedeflediklerini bildirdi.