Yazarlar

  • Paralel ekonomi…

    Paralel ekonomi…

    Türkiye paralel devlet diye bir kavramla tanıştı, tahribatı hala sürüyor, yaralar hala sarılıyor; gözaltılar, yargılamalar, tutuklamalar hala devam ediyor. Paralel evren diye bir kavramla bilim kurgu filmleri sayesinde tanıştık, çoklu evrenle, paralel evren derken fantezi dünyası bambaşka bir boyuta taşındı. Rahmetli Adnan Kahveci Maliye Bakanı olmuştu, bir akşam sohbet ediyorduk. Türkiye kredi kartı kavramı ile…

  • HRD tarihte bir ilke imza attı…

    HRD tarihte bir ilke imza attı…

    Uzunca bir süredir sürmekte olan HRD Antwerp soruşturması bu hafta birden hareketlendi. Önce kısa bir geriye saralım… HRD Antwerp CEO’su, Belçika’daki mahkemede Türk ortağı Mehmet Can Özdemir tarafından açılan davadaki belge, kayıt ve delillere göre değerleme için gelen taşlara olduğundan daha yüksek değerleme yapılmasını istiyor. Özdemir ve şirketin bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Michael Davey de…

  • Türkiye’de üretmek…

    Türkiye’de üretmek…

    Zordur üretmek, hem de çok zor… Ali Yücelen TÜGİAD Başkanı olduğu dönemde yaptığımız bir çalışmada ortalama karlılığın 4,2’den 3,9’a düştüğünü belirtip karlılığın dengelenmesini savunmuştuk. Ekonomi krizde de olsa, refah içinde de olsa bankaların karlılığı çok fazla yüksek; Türkiye’de gerçekten vahşi bir bankacılık yapılıyor. Resmen müteahhit ve bankacılar için bir cennet Türkiye’miz, oldum olası. Bir makroekonomidir…

  • Bir iyi bir de kötü haberim var…

    Bir iyi bir de kötü haberim var…

    Mücevher ihracatçısına hükümetten bir iyi bir de kötü haber… Kötü haberi AA geçti, altın ithalatına kota uygulanacak. Türkiye’ye altın ithalatının zorlaştırılması, ülke içindeki altın talebini karşılayacak arzın yetersiz kalmasına, bu da altın fiyatlarının uluslararası fiyatların üzerine çıkmasına neden olacak. İyi haberi de Resmi Gazete yayınladı. Türkiye dünyanın önde gelen mücevher üreticisi ve ihracatçısı; buna rağmen…

  • Teknolojik mücevher zamanı…

    Teknolojik mücevher zamanı…

    2000 yılından itibaren insanların tüketim alışkanlıklarında net değişimler gözlenmeye başladı. İlk yıllarda cep telefonu ve zenginleşen aksesuar ürünleri ile sınırlı olan bu değişi trendi, teknolojinin gelişmesi, hız ve kapasitenin artması ve içeriğin zenginleşmesi sayesinde çok daha farklı bir noktaya geldi. Bugün 4 kişilik çekirdek bir ailede, elektrik/su kadar önemli internet hattı var. Hatta çift hat…

  • G7 Zirvesi’nde alınan kararlar Türkiye için ne ifade ediyor?

    G7 Zirvesi’nde alınan kararlar Türkiye için ne ifade ediyor?

    G7 zirvesinde Rusya’daki elmas madenlerinden çıkartılan elmaslar ve altın ürünlerine dönük ambargo kararı konusunda pek çok soru gelmektedir. Bu karar Türkiye için ne anlam ifade etmektedir? Öncelikle Türkiye ile Rusya arasında doğrudan elmas ve altın ticareti bulunmamaktadır. Rusya dünyanın ham elmas talebinin yaklaşık yüzde 60’ını karşılamaktadır. Türkiye ham elmas kesimi ve işlemesi yapmadığı için Rusya’dan…

  • ABD ne yapmak istiyor?

    ABD ne yapmak istiyor?

    Türkiye ve ABD arasında iş ilişkileri, karşılıklı ticaret sürekli gelişiyor. Ticaretin gelişmesi, karşılıklı siyasi sorunların daha kolay açılmasına yardımcı olur. ABD dünyanın kendi koyduğu kurallara göre çalışmasını istiyor; oysa yüzlerce ülke, bölgesel dengeler, ülkeler arasındaki ikili ilişkiler dünya ticaretinde ABD’nin kurallarının uygulanabilmesini etkiliyor. Geçen sene ABD Rusya üzerinden elmas ve altın ticaretine ambargo kararı aldı.…

  • Dubai’de sanat ve mücevher

    Dubai’de sanat ve mücevher

    Zengin ve gösterişli yaşam tarzıyla tanınan Dubai, gelişen ve her yıl daha da değişen yüzüyle sanatla mücevherin çeşitli şekillerde kesiştiği bir atmosfere sahip. Bazı mücevher tasarımları başlı başına bir sanat sayılabilse de, Dubai, dünyanın en güzel ve zarif mücevherlerinin yanında, her tarafında sanat eserlerinin sergilendiği bir çağdaş sanat ve tasarım merkezi halinde. Dubai’de modern sanat…

  • Mücevher Kültürü

    Mücevher Kültürü

    Zor elbette böyle zamanlarda umutlu olmak, ama umutlu olmak ve daha çok çalışmak zorundayız. Kipling’in “Eğer” şiirini çok severim, uzun bir şiir, akla hayale gelebilecek tüm olumsuzlukları sayar… Sonunda da “ve bir gün evin yanıp kül olduğunda, o küllerin arasında oturup, başını ellerinin arasına alıp da evini yeniden nasıl yeniden kurabileceğini hayal ediyorsan, işte o…

  • Türkiye HRD sorununu kendi teknolojisiyle çözer…

    Türkiye HRD sorununu kendi teknolojisiyle çözer…

    Mücevher sektörü asırlardır elmas tartışır… Gözden göze değişir elmas… Bu nedenle loupe dediğimiz kuyumcu mercekleri geliştirildi. Böylelikle kuyumcular elmasları bu mercekle daha iyi inceleyebildiler… Teknolojinin gelişmesiyle beraber elmas kesimi, analizi konusunda temel kriterler kesinleşti: Karat, renk, berraklık, kesim… Nam’ı diğer 4C; Carat, Colour, Clearity, Cutting… Ancak teknoloji bu kriterleri geliştirirken farklı bir yeteneği daha sağladı……